Нова криза във Великобритания, Джонсън притеснен от увеличаващата се неграмотност

Над 200 000 ученици ще преминат от началното училище в прогимназията, без да могат да четат правилно

04.04.2021 | 16:50 Редактор: Искра Ангелова
Нова криза във Великобритания, Джонсън притеснен от увеличаващата се неграмотност

Над 200 000 ученици в Обединеното кралство ще преминат от началното училище в прогимназията тази есен, без да могат да четат правилно, според непубликувани правителствени данни, цитирани от британския вестник The Timеs

Констатациите, които разтърсиха Даунинг Стрийт, показват въздействието на локдауните върху обучението, като броят на децата, които имат проблеми с грамотността, се е увеличил с 30 000 през последната година.

Борис Джонсън ще използва ключова реч, за да стартира "четиригодишен авариен" план, който да помогне на децата в неравностойно положение да наваксат пропуснатите часове.

Висши правителствени източници заявиха, че проблемът е главният приоритет на премиера след програмата за ваксинация срещу коронавирус и ще остане в центъра на вниманието до следващите избори, съобщава "Фокус".

Преди седмица Джонсън се срещна със сър Кеван Колинс, който проучва въздействието на коронавируса върху учениците. Твърди се, че той е предупредил премиера за мащаба на кризата.

Колинс разработва планове, които да създадат "гражданска армия" от учители, бивши учители и студенти, наети да помагат на ученици, които са изостанали. Джонсън е готов да влее милиарди за уроци за малки групи, както и в клубове за след училище и през ваканциите, като по този начин удължи "учебния ден". Националната програма за обучение, финансирана от правителството, за да помогне на децата да наваксат, е критикувана за използването на частни компании за обучение на деца в държавни училища, често онлайн, вместо да набира повече учители.

През юни миналата година Даунинг Стрийт инвестира 1 млрд. британски лири във фонд за наваксване на пропуснатите часове, за да плати допълнително обучение, но доклад на Сметната палата установи, че по-малко от половината ученици, които са започнали да получават това обучение, са от бедни семейства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК