ЮНЕСКО: Затварянето на училищата ще доведе до катастрофа на поколението

20% от учениците по света през 2020 г. не са придобили основните умения за четене

27.03.2021 | 15:55 Редактор: Десислава Атанасова
ЮНЕСКО: Затварянето на училищата ще доведе до катастрофа на поколението

ЮНЕСКО предупреди, че нови 20% от ученици по света през 2020 г. не са придобили основните умения за четене, очаквани за възрастта им поради частичното затваряне на училищата по време на пандемията.

"Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил със 100 милиона, достигайки 584 милиона през миналата година, което е увеличение с повече от 20 процента, което неутрализира напредъка, постигнат през последните две десетилетия", се казва в подробен доклад на ЮНЕСКО, в който се говори за "катастрофа на поколение".

Този ключов показател измерва способността за четене на децата във втори и трети клас на началното училище всяка година, което е основно знание, което, ако не е солидно, може да попречи на образованието на учениците в дългосрочен план, пише БГНЕС.

ЮНЕСКО се опасява, че ще последва десетилетие на прекъсване поради пандемията, и призова за извънредни усилия, като въвеждане на курсове и стратегии за компенсиране на този недостиг.

Училищата са напълно затворени в около 30 страни, включително Мексико, Унгария и Саудитска Арабия. Образователните институции са напълно отворени в около половината свят (107), главно в Африка, Азия и Европа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години