Образователният синдикат се обяви срещу затварянето на училищата

Недоволство има и сред част от родителите

22.03.2021 | 18:50 Редактор: Никола Симеонов

По-строгите мерки срещу коронавируса включват и преминаване към форма на онлайн обучение. От образователния синдикат обаче се обявиха против цялостното затваряне на училищата. Недоволство има и сред част от родителите.

От профъсюза определят затварянето на цялата образователна система като грешка. 

"Не е в унисон с традициите в системата. С модела, при който 30% от наличния състав, ако са болни, тогава се стигаше до грипни ваканции от година назад. Сега този праг е вероятно доста понижен", заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Лиана Шагирян е майка на първокласничка, според нея онлайн обучението за най-малките не е ефективно.

"Първо качеството, второ колкото и педагога да се старае и платформата да е много добра, онлайн обучението е изключително лошо. Качеството на обучението, възприемането, те се увличат като са вкъщи. Ако мръднеш нещо, тя е изключително разсеяна", сподели Шагирян.

След изтичане на обявения локдаун децата ще се върнат за 2 дни в училище, след което по план излизат в пролетна ваканция. 

"Това е един от поредните абсурди. Не е логично учениците да се разкарват 2 дни на училище, 2 дни вкъщи. Трябва да се вземе решение или всички да учат онлайн, или присъствено", смята ученикът Кристиян Юлзари.

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че ще предложи още 2 дни дистанционно обучение на 1 и 2 април. За останалите градове обаче засега няма решения.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК