Отново онлайн – как ще учат учениците в идните седмици?

Родителите отново са разделени в мненията си кое е по-добре

18.03.2021 | 22:05 Редактор: Калина Донкова

От понеделник всички училища, детски градини, школи и университети минават изцяло на онлайн обучение. Изключение ще има само за практическите занимания на медиците. Част от родителите и учителите са против, доклади на СЗО и УНИЦЕФ показват, че всичко това има негативно развитие за психиката, а другата част от родителите и преподавателите настояват не само за обучение от разстояние, а за по-дълго затягане на мерките.

Според доц. Силвена Ставрева изобщо не трябвало ученици и студенти да се връщат в присъствена форма на обучение, защото така няма да се стигне до пик на пандемията. Освен това дистанционното преподаване по нищо не се различавало като качество от присъственото.

На обраното мнение е Владимир Христов от Асоциацията на езиковите школи. Според него няма как в дистанционна форма на обучение да бъдат защитени световни сертификати, които са нужни за продължаване на обучението в чужбина. Освен това – в частните школи били взети всички мерки, което намалявало риска от заразяване до минимум.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов смята, че няма да има никакъв проблем още от понеделник учениците да минат на дистанционно обучение. Системата е подготвена и не се очакват никакви затруднения.

Темата коментирахме в предаването "Директно".

Вижте повече във видеото.