Великобритания с нови международни правила за пътуване

Борис Джонсън: "Правим всичко възможно, отварянето на страната ни да е възможно най-безопасно"

05.04.2021 | 18:35 Редактор: Десислава Атанасова
Великобритания с нови международни правила за пътуване

Очаква се днес Великобритания да представи плановете си за възобновяване на международните пътувания с помощта на "светофарна” система, докато страната предпазливо излиза от блокирането.

Лондон определи 17 май като предварителна дата за възобновяване на пътуванията в чужбина, които в момента са забранени, с изключение на няколко конкретни повода. Това създаде огромни пречки пред търсенето на летни ваканции в чужбина, пише БГНЕС.

Дестинациите за пътуване ще бъдат класирани в зелено, кехлибарено или червено според риска от вируси, заявиха от Даунинг Стрийт късно в събота, като правителството ще предостави повече подробности по-късно днес.

"Правим всичко възможно, за да дадем възможност за отварянето на страната ни възможно най-безопасно", заяви премиерът Борис Джонсън.

Според правителство, новата система "ще помогне да се гарантира, че напредъкът на ваксинирането във Великобритания не е застрашено и ще осигури ясни насоки за пътуващите".

Хора, които се насочват към нискорисковите "зелени" държави, просто ще направят тест за вируса преди и след пътуването си.

Онези, които отиват към кехлибарени или червени страни, ще трябва след това да се самоизолират или да останат под карантина.

Министърът на здравеопазването Едуард Аргар заяви, че в случай на нарастване на случаите на европейския континент Великобритания ще трябва да бъде "много внимателна".

Едно от нещата, които страната иска да избегне, е внасяне на нови варианти на коронавируса, каза той.

В момента хората, пристигащи във Великобритания от чужбина, трябва да се самоизолират за 10 дни.

Британските граждани, които пристигат от забранен „червен списък“ на страните с висок риск, са изправени пред скъпо струваща карантина в одобрени от правителството хотели.

Правителството призова хората да не резервират летни почивки, като заяви, че е "рано да се предвиди“ кои ще бъдат държавите в зелено.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК