Джонсън: Ще отида на пъб и ще пия бира, обмисляме ваксинационен сертификат

До дни се очаква поетапно облекчаване на мерките и в Унгария

06.04.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Постепенно разхлабват Ковид мерките в европейски страни. До дни Англия, Дания и Унгария започват да отварят отново бизнеси.

От понеделник икономическият живот в Англия ще отвори отново. Спортните залите, фризьорските салони и магазините, предлагащи стоки като дрехи, ще могат да посрещат клиенти. Врати отварят и заведенията с открити части. 

"В понеделник на 12 април аз също ще отида в пъб и предпазливо ще отпия глътка бира", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън съобщи, че правителството обмисля въвеждането на ваксинационен сертификат. Целта - безопасното отваряне на нощните клубове и провеждането на събития като концерти. 

Ваксинационните сертификати сe разработват и в други държави в Европа, пример е Швеция. 

В Дания салоните за красота отварят, но само за хора, които имат негатив PCR-тест. Скоро в сила ще влезе и удостоверение за имунизация. А в Португалия отварят кафенетата и ресторантите, които имат маси на открито. Магазините също започват работа. 

До дни се очаква поетапно облекчаване на мерките и в Унгария, въпреки че лекари предупредиха, че капацитетът в болниците е почти запълнен. 

Различна е картината на Балканите. Северна Македония затяга ограниченията заради ръст на заболелите. От днес за две седмици се въвежда полицейски час от 20 вечерта до 5 сутринта. А от утре до 20 април затварят всички обществени заведения и фитнес зали.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК