Пандемията се удължава, а Европа затяга мерките, защото ваксинира бавно

Директорът на Световната здравна организация за Стария континент с критики

01.04.2021 | 18:12 Редактор: Тодор Петров

Бавната ваксинация в Европа удължава пандемията. Това заяви директорът на Световната здравна организация за Стария континент - Ханс Клуге. По думите му разпространението на ваксините е неприемливо бавно, а ситуацията със заболеваемостта в региона е много тревожна. 

На този фон - още държави удължиха срока на ограниченията. В Източна Австрия те ще останат в сила до 11 април, заради критичната ситуация с разпространението на Ковид-19 в района. Ще работят само хранителните магазини, банките и аптеките. 

Строгите мерки обхващат и столицата Виена. А за да ускорят имунизацията в страната, канцлерът Себастиан Курц заяви, че ще бъдат поръчани 1 милион дози от руската ваксина Sputnik V, въпреки че препаратът все още не е одобрен от европейския регулатор. 

Заради пик в заразените с Ковид-19 Швеция се отказа от плана за разхлабване на мерките. Властите решиха те да останат в сила поне до 3 май. За стрoги мерки настояват и в Германия. Призивът дойде от лидерите на провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг, които са най-тежко засегнатите в страната. По думите им ситуацията е по-тежка, отколкото са очаквали. Управата в град Хамбург вече реши да въведе вечерен час. 

А в Гърция властите пристъпиха към отпускане на част от мерките, въпреки че през последните дни беше регистриран най-високият ръст заболели и починали с Ковид-19. От понеделник отварят магазините на дребно, с изключение на тези в моловете. През почивните дни ще бъде позволено пътуването между регионите.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК