Частичен или пълен локдаун в редица европейски страни

Вечерен час от 19 ч. във Франция, Словения с национална карантина до 11 април

01.04.2021 | 07:49 Редактор: Никола Симеонов

Част от Австрия е в пълен локдаун от днес. Виена и още две провинции връщат по-строгите мерки чрез рестрикции за свободно движение от една провинция в друга.

С решение на кмета на австрийската столица, първоначалният локдаун от 1 до 6 април беше удължен до 11 април още преди да е влязъл в сила, поради непрестанното нарастване на новите случаи на Ковид-19.

Съвсем различна е ситуацията в Словения, която от днес е в национална карантина до 11 април. Заради новия скок на заболеваемостта събирането на до 10 души вече не е разрешено. Движението между различните региони също се ограничава, с изключение на Великден.

Франция се подготвя за нов локдаун от следващия вторник. Мерките предвиждат вечерен час от 19 часа и затваряне на някои магазини, както и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището.

Гръцките власти пък разрешиха отварянето на универсални магазини от 5 април, но с определени ограничения. За да посетят магазин за търговия на дребно, потребителите ще трябва да изпратят SMS на специален номер 13032.

На купувача ще бъдат дадени три часа за покупка и връщане у дома. Разрешението за отваряне не важи за големи търговски центрове и молове, които ще останат затворени. Капацитетът на заетост ще бъде един клиент на 25 кв. м с максимален брой 20 купувачи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК