Кои са сигналите, че прекалявате с консумацията на захар?

Употребата на сладки изделия води до напълняване, продължително потене, задържане на течности

23.09.2020 | 13:32 Редактор: Виктория Гетова
Кои са сигналите, че прекалявате с консумацията на захар?

Напълняване, продължително потене, задържане на излишни течности. Това са само част от признаците, че в менюто ви има твърде много сладкиши, подсладени напитки и захар под всякаква форма. По кои други начини тялото ви сигнализира, че е време за промяна?

Постоянна умора

Консумацията на захарни изделия дава на тялото бърз прилив на енергия, но не след дълго започваме да ставаме по-сънливи. За да възстанови баланса, панкреасът отделя големи количества инсулин, сигнализирайки на клетките ви да използват захарта като гориво.

Трудност при концентрация

Захарта не ни помага да бъдем по-будни, а намалява бдителността за продължителен период 60 минути след консумация.

Депресивно настроение

Когато консумирате подсладени напитки и захарни изделия, вашето тяло трудно усвоява витамин В, който е важен за нашето добро настроение. Дефицитът на витамина може да ви накара да се почувствате по-депресирани.

Честа жажда

Още един признак, че консумирате твърде много захар е продължителната жажда след консумацията на храни, които я съдържат.

Имате чести главоболия

 Още един знак, чрез който тялото ви подсказва, че е време да ограничите консумацията на захар е главоболието, което не е провокирано от други фактори.

Кожата ви е вяла и някак състарена

За съжаление, любимите ни сладкиши и подсладени напитки карат кожата да остарее преждевременно. Тя губи своята еластичност, свеж вид.

Постоянен глад за захарни изделия

Колкото по-често хапвате десерти, толкова повече ще се пристрастявате към тях. Пиковете и спадовете на кръвната захар и инсулина ви карат да търсите още и още захар под различна форма, за да презаредите енергийните си нива.

Диария

Захарта определено вреди на здравето на храносмилателната система и честата консумация на захарни изделия може да доведе до образуването на газове, подуване на корема и диария.

Безсъние

Ако редовно страдате от безсъние, помислете колко често и в какви количества консумирате захарни изделия. Според проучване, високогликемичните храни са рисков фактор за появата на безсъние.

Четете още по темата в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК