Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Указът на президента за отстраняването на Гешев не е обвързан със срокове

Държавният глава е в правото си да изчака решението на Конституционния съд, каза Биляна Гяурова-Вегертседер

13.06.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Решението на държавния глава дали да подпише указа за отстраняването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор не е обвързано със срокове. Това обясни в ефира на предаването "Директно" Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи.

"Той е в пълното си право да заяви, че ще изчака Конституционния съд, който все още дори не се е събрал да вземе решение по допустимостта на отправеното искане, което е още една първа стъпка в посока разгръщане на цялостната конституционна процедура. Президентът може и до края на седмицата да подпище указа, това е в неговите правомощия. Това са различни посоки на поведение, които той задължително трябва да ги мотивира не пестеливо, а малко по-задълбочено", коментира тя. 

Вегертседер е по-скоро скептична по отношение на бързото отваряне на Конституцията за промени, касаещи механизма и отговорностите на главния прокурор.

"Ние изстрадахме много дълго тази реформа, която доведе промените в НПК и, която наистина отвори вратата към подобен механизъм и заваляха жалби и сигнали и срещу главния прокурор, и срещу неговия заместник. Това показва, че този механизъм всъщност работи. Защо да не му дадем възможност и пространство да се разгърне", на мнение е тя.

По дмуте ѝ пред новото Народно събрание приоритет трябва да бъде запълването на парламентарната квота във ВСС.

Вижте целия разговор във видеото.