Повече контрол в Европа-обобщение на Съвета по правосъдие и вътрешен ред

От 1 януари 2016 се засилват проверките по границите

21.11.2015 | 10:06
Повече контрол в Европа-обобщение на Съвета по правосъдие и вътрешен ред

Извънредната среща на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в Брюксел на 19 ноември реши продължаване на въведените мерки и обсъди как да засили реакцията на ЕС на заплахата от тероризъм.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС решиха за ускорят и засилят изпълнението на:

  • директивата за регистрация на имената на пътниците на борда на самолетите в ЕС /PNR/
  • контрола на огнестрелните оръжия
  • контрола на външните граници
  • споделянето на информация
  • мерките за прекратяване на финансирането на тероризма
  • реакцията на тероризма и екстремизма

 

Още по темата

PNR

Съветът поиска финализиране на директивата преди края на 2015, като мерките трябва да включват регистрация на имената на пътниците по вътрешни полети, да осигурят достатъчно дълъг период на съхранение на данните

 

Огнестрелно оръжие

Съветът подкрепя предложението от 18 ноември на ЕК за ревизия на сегашната Директива за огнестрелни оръжия и започва да работи по Оперативния план за огнестрелни оръжия. Frontex е поканен да помага на страните-членки, гранични с региона на Западните Балкани в усилване на контрола на външните граници за спиране на контрабандата на огнестрелно оръжие.

 

Контрол на външните граници

Въвеждане незабавно на системни и координирани проверки на външните граници, включително на лица, които имат право на свободно преминаване.

Ъпгрейд на системите за граничен контрол на страните в Шенген /електронно свързване с базите данни на Интерпол на всички ГКПП-та, автоматичен скрийнинг на документи до март 2016.

Системно регистриране, включително снемане на пръстови отпечатъци на граждани на трети страни, нелегално влизащи в Шенген в базите данни SIS II, Интерпол, VIS и националните бази данни на полицията с подкрепата на Frontex и Europol. Разполагане на екипи за бърза намеса по границите /RABITs/ и полицаи.

Проверка на биометричната информация и сверяване в съществуващи бази данни на гражданите на ЕС на външните граници на Шенген чрез „използване на технически решения, за да не се възпрепятства плавното движение“, съобщава сайтът на Съвета.

Frontex ще помага в контрола на външните граници заедно с Europol от 1 януари 2016.

 

Още по темата

Споделяне на информация

Страните-членки трябва да ускорят изпълнението и използване на свързаността на националните бази данни на ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на автомобили.

Europol ще създаде Европейски център за контратероризъм на 1 януари 2016 като платформа, на която страните-членки могат да споделят информация и оперативна координация за проследяване на чуждестранните терористи, незаконния трафик на оръжие и финансирането на терористични мрежи. Новата регулация на Europol трябва да бъде одобрена преди края на годината.

 

Спиране на финансирането на тероризма

Съветът поиска да се засилят, хармонизират и подобрят правомощията, както и сътрудничеството между финансовите разузнавателни служби в мрежата на FIU, в която партньор за България е ДАНС.

Мерките включват засилен контрол на небанковите начини на плащане, инкасо, виртуални валути, трансфер на злато или благородни метали и предплатени карти.

Замразяване на активи на терористични мрежи чрез самостоятелни решения на ЕС или в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН.

 

Финансиране

Съветът покани страните-членки да използват Фонда за вътрешна сигурност при изпълнение на мерките.

 

Фондът бе създаден за периода 2015-20 и разполага с общо 3,8 млрд евро за 7г. От фонда могат да се възползват всички страни от ЕС, включително държавни и федерални власти, местни публични организации, НПО и частни и публични компании.

До момента Фондът е финансирал оценка на услугите в областта на миграцията, доставка на технически услуги в биологичната сигурност, джендър измеренията в трафика на хора, стратегически анализ и др. и в момента няма обявени процедури, показва сайтът му.