ООН: ИДИЛ е заплаха за световния мир

Съветът за сигурност единодушно прие резолюцията на Франция

21.11.2015 | 09:11
ООН: ИДИЛ е заплаха за световния мир

Съветът за сигурност на ООН одобри проекторезолюцията на Франция за борбата с Ислямска държава. Документът призовава страните да удвоят усилия за предотвратяване на терористични актове.

В текста, приет единодушно на заседанието на 20 ноември 2015 се посочва необходимостта да се пресече финансирането на тероризма и да се попречи на бойците да пътуват в Ирак и Сирия.

„Ислямска държава /ИДИЛ/ е безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност“, се казва в резолюцията.

Резолюцията бе внесена от Франция седмица след терористичните атаки в Париж.

 

Още по темата

Внесената два дни по-рано резолюция на Русия не беше обсъдена от членовете на Съвета за сигурност. Западните дипломати казаха, че е твърде обща в дефиницията си на терористите и позволява на сирийското правителство да остане на власт, пише WSJ. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че неговата страна смята да продължи работа по внесения проект.

Френската резолюция бе приета единодушно.

В текста Франция призовава страните-членки, които имат възможност да предприемат всички необходими мерки в съответствие с международното право, „особено с Устава на ООН и с международните норми в областта за защита на правата на човека, бежанските и хуманитарните права, на териториите под контрола на Ислямска държава в Сирия и Ирак“.

Резолюцията призовава да се удвоят и координират усилията за предупреждение и спиране на терористични актове от Ислямска държава, „Фронта Ал Нусра“, „и всички други индивидуални лица, групи и организации, свързани с Ал Кайда“.