Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Иванова: Не трябва да има знак за равенство между бежанци и джихадисти

Интелектуалци призовават за проява на разум и диалог

20.11.2015 | 21:08 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Иванова: Не трябва да има знак за равенство между бежанци и джихадисти

Не трябва да се поставя равенство между бежанци и джихадисти. Това апелира проф. Евгения Иванова в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Тя стана част от отворено писмо на интелектуалци от България, Румъния, Полша, Унгария, за да призоват обществото да се противопостави на расизма, на антиимигрантското законодателство, на дискриминацията на чужденеца, на третирането на бежанците като бройки, бреме, второкачествени същества.

"Притесненията ни са за разпространяващата се в Западна Европа, че благодарение на реакциите на множество правителства, за съжаление и на интелектуалци в Източна и Западна Европа, които призовават да се затворят границите и да не се допускат бежанци, сякаш всички са джихадисти. Държавите от Западна Европа винаги са имали отворено общество, докато тези от Източна Европа са били винаги в затворени общества." - поясни проф. Иванова.

Пренебрегват се гласовете на либерално мислещите хора, които са против това решения да се взимат само от управляващите без да се чуват гласовете на гражданите, добави проф. Иванова. По думите й интелектуалците призовават за проява на разум и диалог.

Чуйте целия разговор в следващото видео: