Европа не планира общо разузнаване: Аврамопулос

Комисарят предложи идеята малко по-рано в Брюксел

20.11.2015 | 17:01
Европа не планира общо разузнаване: Аврамопулос

Европейският съюз не е обсъждал създаването на пълноценна разузнавателна служба на общността, но идеята ще се появи на масата за преговори в някакъв момент, каза комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от РИА Новости.

"Разбира се, европейска разузнавателна служба би била идеална. Това е идеална идея. Трябва да работим по това. Смятам, че това, което казах, отговаря на нуждите на съвета. Но тази идея не бе предложена за обсъждане, сега не говорим за това. Но смятам, че това отговаря на реалните нужди на сигурността в Европа" - каза Аврамопулос, коментирайки съобщената по-рано от самия него идея за създаване на такава служба.

 

Въпросът не е на дневен ред

"Ще го обсъдим, когато му дойде времето, тогава ще научите подробности", каза еврокомисарят.

Европейският съюз има Ситуационен център за информация /EU INTCEN/, който от януари 2011 е част от Службата за външни действия под ръководството на висшия представител на ЕС по външните работи - в момента Фередика Могерини.

 

Ревизия на Шенген

Европейските министри се договориха в петък да засилят граничния контрол след атентатите в Париж. ЕК призова за създаването на общоевропейска разузнавателна агенция, съобщи Катимерини.

Ще бъдат преразгледани Шенгенските договори, съобщи френското правителство в петък.

ЕК ще представи "до края на годината предложение за реформиране на Шенгенските споразумения", така че да се извършват системни проверки на външните граници на ЕС на европейски граждани, съобщи правителството в Париж, цитирано от АФП.

"Това е важна промяна", каза вътрешният министър Бернар Казньов на извънредното заседание в Брюксел на министрите на вътрешните работи за координиране на общия отговор на терористичните нападения.

"Надяваме се, че Европа, която изгуби толкова много време по редица спешни въпроси, днес взема решенията, които трябва да вземе", каза френският вътрешен министър Бернар Казньов на влизане в срещата в Брюксел.

Междувременно стана ясно, че убитият в Париж ръководител на атентатите Абделхамид Абаауд е пътувал из Европа свободно.

"Вярвам, че сега е моментът да направим крачка напред и да положим основата на европейска разузнавателна агенция", каза Аврамопулос пред репортери, пише катимерини.

Още по темата

Но германският вътрешен министър Томас Де Мезиер не можа да повярва, че 28-членната общност "е готова да се откаже от националния суверенитет".

"Трябва да се насочим към подобряване на обмена на информация между съществуващите институции", каза той.

/Снимка: Димитрис Аврамопулос, Туитър/