Европа е изправена пред реална заплаха от Русия-ген. Бен Ходжис

Интервю за The Telegraph, 18 април 2015

19.04.2015 | 11:25
Европа е изправена пред реална заплаха от Русия-ген. Бен Ходжис

Командващият американската армия в Европа ген.-лейт. Фредерик „Бен“ Ходжис каза, че НАТО трябва да остане единно „като застраховка“ срещу Русия.

Интервю за The Telegraph, 18 април 2015

Командващият американските части в Европа предупреди, че НАТО трябва да остане единно пред „реалната заплаха“ от Русия.


„Това не е предположение. Има руска заплаха“, каза ген. Ходжис.

„Имате руският посланик, който заплашва, че Дания ще стане ядрена мишена, ако участва в някаква програма за отбрана. И след това виждате как руските самолети летят без транспондери близо до цивилни самолети, това не е професионално поведение“.

Още по темата

Ген. Ходжис говори през Telegraph в след брифинг за опита да преместване на заредени ракети Пейтриът на 750 мили по пътищата на Европа и разполагането им в покрайнините на Варшава.

Гледката на американския военен конвой пресичаш германско-полската граница повече от 20г. след края на Студената война влезе в новините и предизвика задръствания, когато хората спираха да си правят селфи с войниците.

Намерението да направи такова явно предислоциране е целяло изпращане на сигнал, каза ген. Ходжис:

„Точно за това става дума – да уверим нашите съюзници“, каза той.

Още по темата

Генерал Ходжис посочи неотдавнашните руски решения да предислоцира балистичните ракети Искандер в анклава Калининград, между Литва и Полша и стратегически ядрени бомбардировачи в Крим, съобщава Independent.

„Не вярвам, че военната конфронтация е неизбежна. Но трябва да сте в бойна готовност, за да се позволи ефективна дипломация“, каза той.

„Най-добрата застраховка, която имаме е единството на НАТО“.

След като пое командването на американските части в Европа през 2014, ген. Ходжис се оказа на предната линия на все по-изтъняващата безизходица с Русия на Путин.

Източноевропейските страни чакат от НАТО и особено от САЩ уверение, че няма да бъдат оставени сами срещу руската агресия, пише Independent.

Година след като изтегли последния си танк от Европа, САЩ изпраща стотици танкове обратно на континента, а ген. Ходжис преговаря за тяхното разполагане.

Той пое командването и в момент, когато много западноевропейски страни намаляват военните си бюджети и разчитат все повече на САЩ за защитата си.

„Смятам, че всяка страна трябва да се запита: дали е потребител на сигурност или доставчик на сигурност, казва ген. Ходжис. „Дали допринасят за капацитета на алианса“.

 

Още по темата

Коя е най-голямата заплаха пред света днес?

Той отказа да коментира британския военен бюджет и отказа на великите сили да спазят целта на НАТО да отделят 2% от БВП за военни цели.

„Познавам британската армия, тя е една от най-добрите в света“, каза той.

„Отношенията между САЩ и Великобритания са силни както винаги и ние постоянно търсим начини да ги засилим. Ние имаме нужда от възможностите на британците. Те са ни нужни във всичко, което правим“.

/Снимка - НАТО в Туитър - ген. Ходжис/

 

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма