Разрушителят USS Jason Dunham от Шести американски флот във Варна

05.04.2015 | 15:20
Разрушителят USS Jason Dunham от Шести американски флот във Варна

USS Jason Dunham във Варна в рамките на операция Atlantic Resolve.

Разрушителят с управляеми ракети USS Jason Dunham, клас Арли Бърк пристигна във Варна на 4 април 2015 в рамките на ангажиментите на американския флот да засили връзките със съюзниците от НАТО, съобщава Шести американски флот.

Корабът в момента изпълнява операция в Черно море заедно със съюзници и регионални партньори в помощ на развитието и подобряването на сигурността и стабилността в района.

Американският флот рутинно изпраща кораби в Черно море, съгласно Конвенцията от Монтрьо и международното право.

Преди това USS Jason Dunham е идвал в Черно море за ученията Морски бриз 2012.

На 22 февруари 2015 USS Cole излезе от Черно море.

 

На 12 януари 2015 американските въоръжени сили подновиха ученията Atlantic Resolve заедно с части на съюзници и партньори. Ученията са в Естония, Латвия, Литва и Полша.

През март операция Atlantic Resolve се насочи на юг, към Румъния и България.

През май се очаква да започне друго голямо учение в Черно море, съобщи ген. лейт. Бен Ходжис, командир на американските части в Европа, съобщи специализираното военно издание Старс енд страйпс.

На 3 април 2015 в Европа кацнаха и пилотите на F-15С от Националната въздушна гвардия на САЩ /Air National Guard/. Базираните във Флорида и Орегон части осигуряват въздушната защита на САЩ, а в Европа ще вземат участие в американската военна операция Atlantic Resolve.

До май "Орлите" ще останат във военновъздушната база Leeuwarden в Холандия, където ще участват в учения с холандските ВВС, а след това ще се преместят в България, пише още Старс енд страйпс.

На 4 април НАТО отбеляза годишнина от подписването през 1949 на Североатлантическия договор от Норвегия, Дания, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Италия, Португалия, Великобритания, Исландия, Канада и САЩ.

България влезе в НАТО на 29 март 2004, по време на правителството на Симеон Сакскобурготски.

Вижте архивна кинолента от Youtube.