Учения на НАТО в Черно море до края на март

13.03.2015 | 17:00
Учения на НАТО в Черно море до края на март

НАТО провежда военноморски учения в Черно море през март.

Мисията има за цел да подобри интероперативността на страните, участнички във военноморското учение, включително Румъния и България, и да вдъхне увереност във възможностите на алианса да осигури колективна отбрана, съобщава НАТО.

Командващият обединените съюзнически сили на НАТО на Южна Европа в Неапол генерал-лейтенант Леонардо ди Марко приветства пристигането на Втората постоянна патрулираща група на НАТО (SNMG2) в Констанца.

 

Втората постоянна патрулираща група на НАТО (SNMG2) се състои от канадската фрегата HMCS Fredericton (FFH 337), турската фрегата TCG Turgutreis (F 241), германския помощен кораб FGS Spessart (A 1442), италианската фрегата ITS Aliseo (F 574), и румънската фрегата ROS Regina Maria (F 222). В Черно море е и американския крайцер USS Vicksburg (CG 69).

Втората постоянна патрулираща група на НАТО (SNMG2) влезе в Черно море на 4 март 2015 и ще се върне в Средиземно море в края на март.

Вижте видеото, предоставено от пресцентъра на НАТО.

 

"Корабът зад мен е флагманът на военноморската група /USS Vicksburg (CG 69)/, състояща се от шест кораби на шест различни страни-членки на НАТО, които имат добра възможност да проведат учения по интероперативност.

Присъствието на части на НАТО в Черно море е важно по две причини.

Първо - това е добра възможност за шестте страни да проведат учения заедно.

Второ - това е демонстрация на възможностите за колективна отбрана на Алианса.

Обединените съюзнически сили на НАТО на Южна Европа в Неапол поддържат много добри отношения с Румъния, както и с другите страни и основната ни задача е да се уверим, че всички политически решения, които са взети се прилагат ефективно и координирано", каза ди Марко.

Крайцерът USS Vicksburg, клас Тикондерога сменя USS Leyte Gulf като флагман на групата.

Vicksburg отплава от Мейпорт, Флорида на 4 декември, съобщи Janes.

Leyte Gulf подкрепяше антитерористичната операция на НАТО Актив индевър. Vicksburg ще продължи мисията, поемайки и допълнителни задачи на НАТО за осигуряване на сътрудничеството в областта на отбраната в Европа.