Един от командните центрове на НАТО ще бъде разположен в полския град Бидгошч

Този център за командване и управление ще се занимава с укрепването на алианса в Източна Европа и в Полша

13.03.2015 | 18:07 Редактор: Ирина Георгиева
Един от командните центрове на НАТО ще бъде разположен в полския град Бидгошч

Един от командните центрове на НАТО ще бъде разположен в полския град Бидгошч. Той е сред така наречените подразделения по интеграцията на силите на НАТО, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната на Полша Томаш Шемоняк, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. По думите му този център за командване и управление ще се занимава с укрепването на алианса в Източна Европа и в Полша.

Решението за разполагането на такива структури в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България беше взето на срещата на върха на пакта в Нюпорт, Уелс през 2014г., припомни Шемоняк. Той изрази надежда, че всички решения от тази среща бъдат изпълнени до форума на НАТО във Варшава през втората половина на 2016 г. 

Полското подразделение трябва да започне да започне да функционира от средата на месец април, а през юни ще бъде напълно готово за втората фаза на ученията на натовските Сили за бързо реагиране в западните райони на Полша под кодовото название "Ноубъл джъмп" (Величествен скок). Маневрите ще започнат през април, с участието на сили за бързо реагиране от Чехия и Холандия.

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев декларира в интервю на 12 март вечерта, че Русия няма намерение да напада Полша или трите балтийски страни, както е направила в Украйна, предаде Associated press. Пред полското "Радио 1" дипломатът обясни, че руските действия в Крим се били "извънредна ситуация" и че "прехвърлянето на това към други страни и региони не е възможно". 

Още по темата

"Ако полските политици казват, че има заплаха от Русия към Полша и към балтийските страни, тогава основният въпрос е защо Русия би заплашвала тези страни." - добави Андреев.

Посланикът отхвърли предположението, че Русия би желала да разшири сферата си на влияние. Той изрази увереност, че напрежението в полско-руските отношения ще отмине и те ще се нормализират, съобщи АП.