Радев: Просперитетът на обществото е свързан с отношението му към знанието

Президентът призова за инвестиции в образованието и решаване на проблемите в сферата

24.05.2024 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
Радев: Просперитетът на обществото е свързан с отношението му към знанието

"Честит най-светъл празник на всички сънародници. Днес се прекланяме пред делото на светите братя, пред всички български просветители", заяви президентът Румен Радев по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По думите му не само днес, а всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт и авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието. 

"Водената от мен делегация в Рим се поклони пред мощите на Константин-Кирил Философ и участвахме в служението отново след 12 столетия на литургия на български език. Привилегия и признание, което други народи нямат. Навсякъде за нашата делегация вратите бяха широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България в развитието на европейската цивилизация и духовното единение на Европа", продължи президентът.

Радев подчерта, че нашите просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. 

"Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи. Вярвам, че правителството, парламентът и обществото ще чуем призива на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, и ще потърсим дългосрочни и устойчиви решения за тяхното развитие", каза още президентът.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR