Путин: Русия е готова да работи с всеки приемник на Обама

Интервю за ТВ канал Россия

18.04.2015 | 20:16
Путин: Русия е готова да работи с всеки приемник на Обама

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за ТВ канал Россия, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, „който народът избере“.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през 2016.

„Ще работим с всеки държавен глава на САЩ, който американският народ избере“, каза Путин в предаването Вести в субботу с Сергей Брилев. Така Путин отговори на въпрос кой от кандидатите – Хилари Клинтън или Джеб Буш поддържа.

„Ние ще сътрудничим със страната, най-голямата и много влиятелна страна в смета“, каза руският президент.

Той подчерта, че Русия и САЩ имат разногласия по редица въпроси:

"В нашите отношения разбира се има проблеми в областта на безопасността. Имам предвид едностранното решение на САЩ за системата за ПРО. Имаме разногласия по някои въпроси от международния дневен ред. Но същевременно имаме и нещо такова, което ни обединява и ни заставя да работим заедно“, каза Путин.

Според него става дума за неразпространението на оръжия за масово поразяване, борбата с международната престъпност, тероризма, бедността на планетата.

„Имам предвид общите усилия, насочени към това световната икономика да стане по-демократична, по-премерена, по-балансирана, за да бъде световният ред по-демократичен. Ние имаме общ дневен ред. И сме готови да работим с всеки президент, който бъде избран“, каза Путин.

Още от интервюто, публикувано на сайта Вести.ру

Да уточним въпроса, който зададе акад. Анатолий Торкунов. Под страната, която излезе срещу Русия Сирия ли имахте предвид?

- Вече казах това, което казах. Мисля, че е достатъчно. Специалистите знаят за какво говоря.

 

Тогава още едно уточнение. В отговор на доставката на С-300 за Иран в Израел прозвучаха коментари като: добре тогава, ще пратим оръжие на украинците. Впрочем акад. Торкунов пита за това, но вие не отговорихте докрай.

- Пропуснал съм.

 

Какво ще кажете на израелците?

- Това е избор на израелското ръководство. То има право да прави както намери за целесъобразно. Мисля, че това не е продуктивно, ако става дума за смъртоносно оръжие. Това само ще засили противопоставянето, ще доведе до увеличение на човешките жертви, а резултатът ще бъде същият.

Що се отнася до нашите доставки за Иран, то това оръжие е от изключително отбранителен характер и по никакъв начин не уронва боеспособността на Израел.

 

С порошенко на "ти" ли си сте или на "вие"?

- Когато сме в официална среща - на "вие". Някой път минаваме на "ти". Това е естествен процес на съвместната работа.

 

Можете ли да си представите вариант, в който ще разгледате възможността от признаване на ДНР и ЛНР?

- В момента не бих искал да говоря по този въпрос, защото каквото и да кажа, всичко може да бъде контрапродуктивно. Ние ще изхождаме от реалности, които възникват в живота.

 

Още по темата

Владимир Владимирович, неотдавна списание Time ви призна за най-влиятелния човек на планетата. Вашият прессекретар Дмитрий Песков твърди, че вие сте се отнесли равнодушно към новината. Как мислите, след това има ли още към какво да се стремите?

- Аз разбира се се отнасям равнодушно към това. Вече многократно казвах и искам отново да повторя: влиянието на ръководителя на една или друга държава може да се оцени преди всичко по икономическата мощ и боеспособност на страната.

Разполагаме с много компоненти, които ни позволяват да се считаме за страна, която провежда — така е в действителност — независима суревенна политика на международната сцена, провеждаме вътрешната политика така, както иска нашият народ.

В този смисъл ние сме достатъчно надежден партньор, защото играем по ничия свирка, не се адаптираме според конюнктурата.

Когато се провежда избор на лидери, това правят не сътрудниците на вестника, а се прави допитване. В тази връзка бих искал да благодаря на хората, които са проявили такъв жест на уважение не към мен, макар, че това също е приятно, а преди всичко към нашата страна, Русия.

/Снимка: Вести.ру - Владимир Путин/
/Корица: Президентски пресцентър, Владимир Путин на Пряката линия/