Авиокомпании задраскват полети до Москва

Росавиация признава намалелия трафик

17.04.2015 | 17:10
Авиокомпании задраскват полети до Москва

Авиокомпании спират полети до Москва заради спада на броя на пътниците и след като сривът на рублата остава руските туристи у дома, пише Bloomberg.

През 2012 британската нискоразходна авиокомпания easyJet победи Virgin Atlantic в ожесточена надпревара за правото да лети от Лондон-Гетуик до Домодедово-Москва - маршрут, който получи след като бившият й оператор бе погълнат при сливане.

Британският авиорегулатор подкрепи easyJet, който прие решението като повратен момент в международното си развитие.

 

Още по темата

Сега easyJet намалява полетите Лондон-Москва от два дневно на само един в двете посоки.

Решението, което влезе в сила от края на януари "бе в отговор на намалялото търсене от и за Русия в последните месеци", каза за Bloomberg говорителка на компанията.

 

Британският нискоразходен превозвач е една от многобройните компании, намаляващи полетите си до Русия и спиращи планираното разширяване там, след като броят на руските туристи в чужбина пропадна и все по-малко бизнесмени започнаха да посещават страната.

 

За авиокомпаниите това е въпрос на търсене и предлагане

Но намалелият трафик на руските международни летища отразява растящата политическа изолация на страната и отслабващата икономическа сила, които, наред със западните санкции и ниските цени на горивата водят Русия към рецесия.

 

Още по темата

Някога запуснати, летищата на Москва: Домодедово, Шереметиево и Внуково се превърнаха в емблеми на икономическия бум на Путин.

И трите летища получиха мащабна модернизация, за да могат да приемат трафика, който се увеличи четири пъти от 2000г. до 77 млн пътници през 2014.

Те изпревариха международни хъбове като Лондон-Хийтроу и Дубай.

Тези блестящи нови терминали в Москва сега са по-тихи.

 

Още по темата

На 15 април 2015 Delta Air обяви, че прекратява полети до Москва в последните три месеца на 2015.

Това означава, че нито един американски превозвач няма да лети до руската столица през този период.

Delta вече намали полетите през пролетта и лятото до Русия, сега лети само пет пъти седмично между Ню Йорк и Москва, а през 2014 летеше всеки ден от седмицата.

 

Базираният в Хонконг Cathay Pacific съобщи, че ще прекрати полети до Москва през юни.

Air India, която поднови полети от Делхи до Москва през 2014 след 15-годишна пауза, намали полетите до два седмично през февруари, след като успяваше да запълни едва 47% от седалките.

Други авиокомпании също намаляват полетите, включително близкоизточните гиганти - Etihad и Qatar, както и Czech Airlines, които се отказаха от плановете си за регионални полети до Казан, Калининград, Перм и Уфа през лятото.

"Предислоцираме капацитета, освободен от руския пазар, който отбелязва значителен спад в търсенето", каза чешката компания.

Базираните в Русия авиокомпании вземат още по-драстични мерки, след като резкият спад на рублата доведе до 50% спад на руснаците, пътуващи в чужбина, според правителството.

 

Росавиация признава намаляването на трафика

Руската държавна агенция за авиотранспорт, Росавиация призна на 24 март 2015 за намаляване на обема авиопревози, при което най-засегнат е бил изходящият трафик.

Според Росавиация динамиката на ръста на вътрешния пазар е устойчива и се очаква ръст от 12%.

"Един от стимулите за развитие на пазара на вътрешни полети е държавната помощ чрез субсидии", съобщава на сайта си Росавиация.

Като причини за намаляващите международни полети се сочат:

 

Още по темата

Авиокомпаниите в Русия се принудиха да оптимизират числеността на служителите си, маршрутите си и броя самолети.

Държавата се намеси в подкрепа на борещите се летища и превозвачи.

 

По данни на летище Внуково броят на пътниците по вътрешни линии за първото тримесечие на 2015 се е увеличил с 23,3%, а по международните - 3%, съобщи РИА Новости, цитирайки летището.

 

"Резултатите са постигнати благодарение на динамичното развитие на вътрешните превози на групата Аерофлот, както и увеличението на превозите през Внуково на Трансаеро. Най-голям брой туристи са превозени към Египет - Хургада, Шарм-ел-Шейх и Русия - Минералные воды и Сочи", се казва в съобщението на Внуково от 15 април 2015.

 

Русия и Испания се споразумяха да увеличат честотата на полетите от 7 до 14 седмично по линиите Москва-Мадрид и Москва-Барселона и обратно, съобщава Росавиация.

Печалбата на летище Шереметиево за 2014 се е увеличил със 7%, съобщава компанията.

Летище Храброво-Калининград, което е в ремонт от 2013, ще стане международен хъб, съобщава зам.-губернаторът Александър Ролбинов, цитиран от РИА Новости.

 

/Корица: easyJet на летище София, 17 април 2015, снимка bgonair.bg/


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма