Турция отказа предложението на Иран за износ на газ

Турция и Иран нямат достатъчна инфраструктура за увеличаване на обемите

18.04.2015 | 13:59
Турция отказа предложението на Иран за износ на газ

Иран предложи да удвои износа на природен газ на намалени цени, но Турция отхвърли офертата, съобщи на 14 април 2015 министърът на петрола на Иран Биджар Намдан Зангане.

Иран в момента изнася около 10 млрд куб.м газ за Турция, пише Хюриет.

Вестникът цитира източници от турското Министерство на енергетиката, според което Иран е отказал да намали цената на износа на газ, но е предложил да открие нова линия за доставки на газ от около 10 млрд куб м на по-ниска цена, което Турция е оценила като „неприемливо“.

Турция продължава да купува по-голямата част от най-скъпия газ от Иран в сравнение с другите си големи доставчици Русия и Азърбайджан.

По неофициални данни Турция купува на следните цени /спорет Хюриет/:

  • по 490 долара за 1000 куб м газ от Иран,
  • по 425 долара за 1000 куб м газ от Русия,
  • по 335 долара за 1000 куб м газ от Азърбайджан.

Още по темата

По време на визитата си в Техеран в началото на април турският президент Реджеп Тайип Ердоган подсказа, че Турция може да купи повече газ от Иран, ако й направят отстъпка.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз също каза, че Турция ще купува повече газ от Иран, ако бъдат изпълнени търговските условия.

Турция е подала две оплаквания в Международния арбитражен съд срещу Иран заради високи цени на газа и ниско качество и количество.

Съдът се очаква да излезе с решение през май.

Годишното потребление на газ от Турция е 50 млрд куб м.

Турция внася 27 млрд кум б от Русия, 6 млрд куб м от Азърбайджан и 10 млрд куб м от Иран.

Иранската национална газова компания обяви на 14 април 2015, че износът за Турция се е увеличил с 1 млрд куб м до 9,69 млрд куб м за фискалната 2014, приключила на 20 март 2015.

Според този доклад Турция е внесла 10 млрд куб м ирански газ, но „турската държавна компания Botas няма достатъчно капацитет за такъв обем“.

Станислав Притчин, изследовател в Центъра за изследвания на Централна Азия, Кавказ и Волга-Урал в Москва обясни за Natural Gas Europe, че „няма много подготвена инфраструктура нито в Иран, нито в Турция за значително увеличение на доставките на газ. От друга страна съществуващият газов хъб в източно анадолския град Ерзурум няма капацитет да приеме 20 млрд кум м газ от Иран годишно“.

Според анализ на Международната енергияна агенция /International Energy Agency/ потреблението на газ в Турция през 2018 би трябвало да се увеличи до 59 млрд кум м годишно.

Цифрата може да достигне до 70 млрд куб м годишно през 2030.

/Корица: Иранска информационна агенция, министърът на петрола на Иран Зангане/