Газпром определи маршрута на газопровода през Турция

27.01.2015 | 17:54
Газпром определи маршрута на газопровода през Турция

На среща в Анкара на 27 януари 2015 между Газпром и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз бяха определени детайли по строителството на новия газопровод в Турция, съобщава руският енергиен гигант.

"Двете страни обсъдиха ключови въпроси по строителството на новия газопровод от Русия към Турция по дъното на Черно море", се казва в съобщението.

Обсъдени са били предварителните резултати от технико-икономическия разчет на съоръжението и е бил решен маршрутът, по който ще минава.

Газопроводът ще премине 660 км в стария коридор, определен за Южен поток и 250 км в нов коридор, към европейската част на Турция.

На 28 януари Газпром ще поиска официално започване на проектните работи на новия турски морски участък, които ще извърши сам.

Съоръжението за пренос на газ на турска територия ще се строи съвместно, но не се съобщава какви дялове ще имат Газпром и турската страна.

Графикът на работите ще бъде готов до края на седмицата, по него работят Газпром и Botas, съобщава руската компания.

Президентът на Газпром Алексей Милер каза, че "съвместното изграждане на газопреносни мощности в рамките на толкова важен проект прави Газпром и Botas стратегически инфраструктурни партньори".

Според Милер предстои определяне на точките, където газопроводът излиза на сушата на турска територия и точката, където пресича границата между Турция и Гърция.

"Договорихме се да организираме работата така, че във второто тримесечие да подпишем междуправителственото споразумение за газопровода, а първият газ на територията на Турция да бъде подаден през декември 2016", каза Милер.

През декември 2014 руската компания съобщи, че смята да построи нов газопровод в Турция с капацитет 63 млрд куб. м газ годишно, заобикаляйки Украйна.

На 1 декември 2014 руският президент Владимир Путин обяви от Турция, ще прекратява проекта Южен поток, който трябваше да мине през България заради непостигане на съгласие с ЕС.