Зангане: ОПЕК ще може да координира износа на петрол от Иран

До следващото заседание през юни организацията трябва да обсъди какво количество ще се добива, заяви инраският министър

09.04.2015 | 15:43 Редактор: Мариета Иванова
Зангане: ОПЕК ще може да координира износа на петрол от Иран

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще може да координира добива и доставките на петрол на своите страни-членки, за да предотврати срив на цените след завръщането на пазара на иранския петрол, коментира иранският петролен министър Бижан Зангане.

На един по-ранен етап министърът заяви, че след свалянето на санкциите страната може да увеличи обема на изнасяния петрол до 1 млн. барела на ден. Увеличаването на износа може да се случи в рамките на два месеца, отбелязва агенция Reuters.

В същото време пазарът продължава да се пренасища с петрол. Във връзка с това   Зангане смята, че членовете на ОПЕК трябва да обсъдят количеството добив до следващото заседание на организацията през юни.

По думите му изглежда стратегията на ОПЕК за намаление на добива на нефт не работи, защото цените на петрола на пазара не се понижават. - „Не виждаме стабилизиране на ситуацията на пазара,“ коментира още министърът.

От лятото на 2014 котировките на петрола се понижиха повече от два пъти – от 110 до 50 долара на барел. Анализаторите свързват рязкото понижение на стойността на петрола с излишъка на енергийната суровина на пазара.

Решението на ОПЕК от 27 ноември 2014 да запази квотата на добив на петрол на ниво от 30 милиона барела на ден ускори срива на цените, като стойността на барел сорт Brent тази година може да спадне до 45 долара.