Мартин Владимиров: Цената на петрола ще пада при вдигане на ембаргото на Иран

Връщайки се на пазара, Иран ще засили свръхпредлгането на енергийната суровина, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

31.03.2015 | 21:27 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: Цената на петрола ще пада при вдигане на ембаргото на Иран

При успех на преговорите по иранската ядрена програма и една дългосрочна сделка цената на петрола значително ще се понижи, коментира в предаването Денят On Air експертът от Центъра на Изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той подчерта, че според експертни мнения ще бъде постигнато споразумение, но дългосрочното такова ще се случи на по-късен етап. Експертът също така уточни, че при вдигане на ембаргото за Иран на страната ще й е необходимо около половин година да възстанови темповете на производството на енергийната суровина. От друга страна,  връщайки се на пазара, Иран ще засили свръхпредлагането.

Владимиров посочи, че двете преговарящи страни имат интерес да се споразумеят. От една страна, „икономиката на Иран се е свила с около 4.5%, затова всички нови средства са й необходими. От друга страна, (Иран) не искат да преминават друга червена линия- спирането на обогатяването на уран- нещо, което искат САЩ”, посочи експертът изтъквайки, че преговорите се водят между администрацията на Обама и на Рохани.

Владимиров посочи още, „че в Йемен има сблъсък между Иран  и Саудитска Арабия, който е между сунити и шиити”.

„Хусите са почти пред Аден,” коментира експертът. Той допълни, че при евентуално затваряне на Аденския проток, през който минават танкери с по около 4 млрд. барела петрол дневно, може да се очаква корекция в цената на суровината нагоре. От една страна, заради увеличаване на транспортните разходи, които ще се наложат при необходимост от заобикаляне на целия Арабски полуостров, и също така от увеличаване на застраховките за превоз на товарите.

„Ако Иран затвори протока, това може да се случи при война между Саудитска Арабия и Иран, която не смятам, че може да се случи на този етап,” посочи още експертът.

Той коментира и прогнозата на настоящия председател на КЕВР Светла Тодорова, че заради усложнената международна обстановка не е изключено да има увеличаване на цената на природния газ още през септември. По думите на Владимиров към момента не се наблюдава особено повишаване на цената на петрола и дори да има промяна, тя ще бъде усетена най-рано през януари.