Саудитска Арабия вдигна цените на суровия петрол за в Азия за втори месец

06.04.2015 | 09:09
Саудитска Арабия вдигна цените на суровия петрол за в Азия за втори месец

Петролните фючърси се повишиха с 1 долар на 6 април 2015, след като Саудитска Арабия повиши цените на суровия петрол за продажба в Азия за втори месец, сигнализирайки по-добро търсене в региона.

Брент възстанови позиции след като изгуби над 5% на 2 април 2015, когато бе постигнато предварително споразумение по рамковия договор с Иран. Повече ирански петрол може да излезе на пазара, ако сделката бъде последвана от окончателен договор през юни.

Анализаторите предупреждават, че увеличението на износа може да отнеме месеци и вероятно няма да стане преди 2016.

„Вдигането на санкциите все още е изправено пред доста препятствия“, казва Morgan Stanley в съобщение, цитирано от Ройтерс. „Дори ако имаме окончателно споразумение, не очакваме ефект върху пазара преди 2016“.

Въпреки санкциите над Иран китайският внос от този производител от ОПЕК се увеличава стабилно; китайският държавен трейдър съобщи за сделка с националната иранска петролна компания за купуване на повече кондензат.

Най-големият износител на петрол, Саудитска Арабия запази производството без промяна и намали официалните продажни цени /OSP/ рязко в края на 2014 в опит да запази пазарен дял по време на свръхпредлагане на глобалните пазари.

Възможността й да повиши цените през април и май показва, че стратегията й работи, въпреки че конкуренцията запази дискаунта на нейния Arab Light в Оман/Дубай, съобщават анализаторите.

„Все още има конкуренция за азиатския пазар, въпреки че това  е признак, че част от производството на други места не е в състояние да се конкурира на пазара в момента, казва Шинлинг Ян, старши анализатор петролни и газови пазари на BMI Research, цитиран от Ройтерс.