Гешев: Петролът ще поскъпне до края на 2015г. в диапазона между 60 и 70 долара

Руслан Трад, български блог за Близък изток - Intidar Генади Гешев, р-л на отдел Международни финансови пазари, ЕЛАНА Трейдинг

07.04.2015 | 11:23 Редактор: Дориана Ранкова
Гешев: Петролът ще поскъпне до края на 2015г. в диапазона между 60 и 70 долара

Генади Гешев коментира, че Близкия Изток винаги ясно влияе на цената на петрола, основния ресурс на страните в района. Прогнозата за петрола на специалиста е за по-скъп петрол до края на 2015г. Не е изключено преди това да станем свидетели и на нови понижения. Пазарът реагира бурно на новината за предварителна спогодба между САЩ и Иран и поевтиня бързо след новината с около 3%, но преодоля спада и в началото на тази седмица записа ръст от 3% без да има разтърсваща новина от Йемен, коментира експертът. Неговото виждане е, че тези новини нямат дългосрочно влияние на пазара. Да, Иран не е малък играч на пазара (4 място по добив), но наистина ще трябват между 9 месеца до година, за да има реален силен ефект, но и сделката все още не е факт, допълни Гешев.


Руслан Трад заяви, че за сделка е рано да се говори, тъй като това е пред-споразумение, споразумение все още няма. Ситуацията е несигурна, тъй като има достатъчно противници в Конгреса на САЩ, допълни той. В Близкия Изток всяко решение е предпоследно. Важно е обаче как преговорите ще се отразят на геополитиката в района, защото Съединените щати сякаш бързат да затворят главата Близък Изток, ако съдим по това, че все повече изтеглят не само икономическа, но и военна сила от Пасифика, коментира журналистът.


Другият важен казус в района е връзката Саудитска Арабия и Пакистан, смята Трад. Това е така поради спекулациите, че дори и да има споразумение, то няма да трае повече от 15 години, през които инфраструктурата на Иран за обогатяване на уран, няма да бъде унищожена. Това е ясно за Саудитска Арабия и тя може да търси сигурност чрез разработка на собствено ядрено оръжие, с помощта и капацитета на Пакистан.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук, с водещ Дориана Ранкова, може да чуете в следващия видео материал: