Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Алекс Алексиев: Хибридната война няма да спре скоро

Все пак тя е по-топла от Студената, коментира анализаторът

15.04.2015 | 21:09 Редактор: Петко Трухчев
Алекс Алексиев: Хибридната война няма да спре скоро

Противопоставянето между Русия и Запада ще продължи още дълго време. В това число двете страни няма да спрат да използват различни лостове, за да надвият врага. Това прогнозира анализаторът на международни процеси Алекс Алексиев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Надали гласовете на „Хибридната война“ ще затихнат скоро. „Хибридната война“ е по-топла от Студената. Не е съвсем активна.

Още по темата

Засега изглежда Русия е губещ в битката Изток-Запад, посочи анализатора. В подкрепа на твърдението си се позова на данните за очакванията на Кремъл за по-нисък икономически ръст с 5% тази година, както и инфлацията в страната от близо 20 на 100 за последните 12 месеца.

Обедняването на руснаците става много бързо. Разчиташе се Русия да развие технологията си за газ и нефт със западни технологии, но сега това е невъзможно.И за капак падащите цени на петрола я удрят допълнително.

Президентът Владимир Путин е постигнал успех в първите години на управлението си. В постелцинския период Путин е увеличил значително стандарта на руснаците,благодарение на високите цени на петрола и природния газ в края на 90-те, посочи Алексиев. Руският президент обаче има вина за създаването на ислямска република в Чечня посредством Рамзан Кадиров.

Северен Кавказ беше прочистен от руснаци. Путин го позволи.

Алексиев, който от години следи ситуацията в Близкия Изток, посочи че за напрежението там основна вина имат САЩ. След встъпването на Барак Обама като президент на Съединените щати Вашингтон е „абдикирал“ от ролята си на „пазител“ на мира в Близкия изток. Странно е, че в момента ислямски Египет има по-добри отношения с еврейски Израел, отколкото със САЩ, коментира Алексиев.