Борис Петров: Политическият елит на Гърция ще бъде наказан за дадените обещания

В момента има сближаване на позициите на гръцките управляващи и Еврогрупата, коментира финансистът

19.02.2015 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Борис Петров: Политическият елит на Гърция ще бъде наказан за дадените обещания

На Гърция няма да й се размине и политическият елит ще бъде наказан за дадените обещания, прогнозира  в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев финансистът Борис Петров. Той подчерта, че към момента има сближаване на позициите между управляващите на Гърция и Еврогрупата. Показателно за това е искането за удължаване с шест месеца на спасителната програма при същите условия като досега, подчерта експертът.

„Това, което ние виждаме като ангажимент от страна на Гърция, е че каквито и мерки да се предприемат, те няма да бъдат за сметка на дефицита.  В рамките на предходното споразумение има бенчмаркови стойности, които се очаква да бъдат спазвани през следващите седмици. И  това е в писмото на Варуфакис,” коментира Петров.

На въпрос дали има опасност гърците масово да започнат да теглят спестяванията си от банките, Петров посочи, че по данни на Централната банка в страната „отливът на депозити е под контрол”. В тази връзка финансистът подчерта, че данните за последните няколко месеца, че са изтеглени около 12% от депозитите в банките.