Гърция ще поиска удължаване с 6 месеца на кредитната си програма

Това обаче няма да означава подновяване на изтичащата в края на месеца спасителна програма

18.02.2015 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
Гърция ще поиска удължаване с 6 месеца на кредитната си програма

Гърция ще поиска удължаване с 6 месеца на кредитната си програма от еврозоната, съобщава говорител на гръцкото правителство, цитиран от ВВС. Това обаче няма да означава подновяване на изтичащата в края на месеца спасителна програма, която е обвързана с мерки за строги икономии, пишат от Investor.bg.

На 16 февруари Гърция отхвърли плана за подновяване на програмата на стойност 240 млрд. евро, окачествявайки го като абсурден. Ако не се стигне до сделка до края на февруари, страната вероятно ще изпадне във фалит.

"Трябва да удължим кредитната програма с няколко месеца, за да си осигурим стабилност, така че да можем да договорим ново споразумение с еврозоната." - заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пред германската телевизия ZDF.

Правителственият говорител Габриел Сакеларидис потвърди, че Варуфакис ще поиска шестмесечно удължаване на настоящото кредитно споразумение, но кабинетът няма да отстъпи по въпроси, за които смята, че не може да се преговаря.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче отхвърли евентуалното гръцко предложение пред ZDF снощи.

"Въпросът не е в удължаване на кредитната програма, а дали ще бъде изпълнена цялата спасителна програма." - обясни Шойбле.

По-късно на 18 февруари ЕЦБ ще решава дали да продължи да осигурява спешно финансиране за гръцкия банков сектор.

Еврозоната даде срок на Гърция до 20 февруари да реши дали иска да продължи сегашната спасителна програма. На 17 февруари премиерът Алексис Ципрас призова гръцкият парламент да гласува в петък дали да се излезе от нея.