Радев: България ще продължи да бъде доставчик на енергийни ресурси за Унгария

Заедно с президента на унгарската държава обсъдиха и войната в Украйна

25.05.2024 | 15:28 Редактор: Деси Николова
Радев: България ще продължи да бъде доставчик на енергийни ресурси за Унгария

България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви президентът Румен Радев след разговор с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща. 

Енергийната свързаност със съседите и изграждането на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в полза и на Унгария, подчерта Радев.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика", каза Радев.

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност:

"България играе ключова роля в транзита на доставките на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това означава безопасен транспортен маршрут. За нас е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен", подчерта Шуйок.

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз.

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", категоричен бе Радев.

Войната в Украйна трябва да бъде решена по пътя на дипломацията, подчерта и Тамаш Шуйок.

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка", отбеляза Шуйок, цитиран от БНР.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС