Румен Радев отива на визита в Унгария за среща с Орбан

Българският държавен глава ще посети и Швейцария

24.05.2024 | 15:41 Редактор: Беатрис Младжова
Румен Радев отива на визита в Унгария за среща с Орбан

Президентът Румен Радев отива на визита в Унгария, където ще бъде посрещнат от президента Тамаш Шуйок. По време на визитата двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център в Будапеща, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

На 25 май българският президент ще бъде посрещнат в Будапеща с официална церемония от унгарския си колега. В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация, след което ще направят съвместни изявления.

В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г.

На 27 май държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. В Берн президентът на България ще проведе среща с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах, а двамата ще проведат среща. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR