Кулата Галата в Истанбул отново приема туристи след реставрацията

Запазени са гнездата на прелетните птици

25.05.2024 | 15:10 Редактор: Деси Николова
Кулата Галата в Истанбул отново приема туристи след реставрацията

Емблематичната кула Галата в Истанбул е вече реставрирана и отново отваря врати за посетители от днес (25 май), съобщи "Хюриет дейли нюз". На 23 февруари цялата историческа сграда беше затворена в рамките на външен ремонт и противоземетръсни укрепителни работи. Кулата, която е построена през 1349 г., претърпя обширна реставрация, включително на нейния 270-килограмов меден връх.

От днес кулата отваря отново врати за посетители. Достъпът до нея ще бъде регулиран, като ще бъде позволено присъствието на максимум 100 души на час. Билетът за посещение на кулата е около 30 евро. Министерството на туризма посочи, че по време на реставрационните работи са били запазени гнездата на прелетните птици, които са около 400, информира БТА.

Академици, които са експерти в своите области, контролираха използването на съвременни технологии в реставрационните работи, извършени в съответствие с техническите анализи и георадарните доклади за стоманобетонни конструкции, добавени между 1964 и 1967 г. По данни на община Истанбул през 2022 г. кулата е била посетена от над 1,2 млн. души.

Снимка: БГНЕС