Германия отхвърля искането на Гърция за спасителни заеми

Европейските финансови министри ще се съберат на 20 февруари, за да обсъдят искането на Гърция

19.02.2015 | 15:40 Редактор: Ирина Георгиева
Германия отхвърля искането на Гърция за спасителни заеми

Германия отхвърли гръцкото искане за шестмесечно удължаване на програмата за кредитиране, след като по-рано показваше признаци, че е възможен компромис, съобщи BBC.

Гърция поиска шестмесечен пакет за помощ, а не подновяване на съществуващото споразумение с кредиторите, придружено със строги мерки за икономии.

Въпреки това, говорител на германското финансово министерство е съобщил, че "не съществува предложение за решение."

ЕК определи молбата на Гърция като "позитивна" стъпка.

"Президентът на ЕК Юнкер разглежда това писмо като позитивен знак, който, според неговите оценки, може да проправи път за разумен компромис в интерес на финансовата стабилност на еврозоната като цяло." - заяви говорител на ЕК.

"Подробна оценка на писмото и отговорът зависят от Еврогрупата." - подчерта говорителят, визирайки срещата на 20 февруари на европейските финансови министри в Брюксел, на която ще се обсъди гръцкото предложение. 

"Изнудване"

Само няколко минути след това обаче, говорителят на германското  финансово министерство заяви, че гръцкото искане е опит за  "заобиколно финансиране, без да се изпълняват изискванията на програмата. Писмото не отговаря на критериите, договорени от Еврогрупата на 16 февруари."

Гръцкото писмо включва ангажимент за поддържане на "фискален баланс" за период от шест месеца, докато се водят преговори с партньорите от еврозоната за дългосрочен ръст и намаляване на дълга.

Гръцкото правителство съобщи също, че нейното предложение ще даде достатъчно време на Атина, без заплахо от "изнудване и времеви дефицит", за да изготви ново споразумение с Европа за растеж през следващите четири години.