България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Македония ратифицира договора с България след местните си избори на 15 октомври

Междувременно премиерът Бойко Борисов се срещна на 4 очи с лидера на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ - Никола Груевски

02.08.2017 | 09:00 Редактор: Мария Аладжова
Македония ратифицира договора с България след местните си избори на 15 октомври

Българският премиер Бойко Борисов се срещна на 4 очи с лидера на опозиционната в Македония ВМРО – ДПМНЕ Никола Груевски. Именно Груевски и партията му се обявиха против подписания между България и Македония договор за добросъседство.

Като лидери на партии, които са членове на ЕНП, двамата се обединиха около разбирането, че единственият възможен път пред Република Македония и България е европейският, съобщиха от Министерския съвет.

Според евродепутата Андрей Ковачев подписаният в понеделник документ за приятелство със сигурност ще бъде ратифициран от македонския парламент, макар и с крехко мнозинство на правителството на премиера Зоран Заев:

"Но кога ще стане това - не е ясно. Според моите проучвания от вчерашния ден - ще се чака да минат местните избори на 15 октомври и чак тогава правителството на господин Заев ще има възможност да внесе договора за ратификация", заяви Ковачев в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Някои анализатори предрекоха, че на местните избори ще се очертае ясно разделение между подкрепящите и неподкрепящите договора с България, като едните ще предпочетат Социалдемократическия съюз на Македония на Зоран Заев, а другите - ВМРО - ДПМНЕ на Никола Груевски.

Андрей Ковачев подчерта - Груевски следва да отчита факта, че ЕС приветства споразумението с България, и ако неговото желание наистина е Македония да продължи по европейския път, то следва ВМРО - ДПНЕ да подкрепи договора.

И още евродепутатът добави, че изпълнението на точките от споразумението зависи от това дали отношенията между България и Македония ще са искрени и дали двете страни ще се придържат към истинските факти в исторически план, свързващи двете държави.