Договорът между България и Македония - нова точка в отношенията с НАТО?

Коментар в извънредното студио на Bulgaria ON AIR

01.08.2017 | 17:25 Редактор: Мария Аладжова
Договорът между България и Македония - нова точка в отношенията с НАТО?

Нова страница в отношенията между България и Македония или част от "жестока битка" е договорът за добросъседство между двете държави?

В подписания от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев документ фигурират редица точки, които свързват България и Македония в позициите им за двустранното развитие на икономическите и политическите отношения.

Според бившият министър на културата доц. Петър Стоянович договорът за добросъседство всъщност дава старта на нова директива в отношенията с Македония. 

"Новият опит е по-прагматичен, новият опит със сигурност е и благословен, аз бих казал, че е малко подтикнат от западно-атлантическата ос. В края на краищата големите играчи не гледат дали има паланка оттатък или отсам границата, а гледат това докъде ще може да се развие НАТО, докъде ще може да се направят следващите бази и т.н.", добави Стоянович в извънредното студио на Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Ивайло Дичев обаче, който също бе събеседник в студиото, случващото се е част от вътрешна за Македония битка, а за подписването не остават без роля "среди у нас, които също се опитват да се възползват от това", посочи той 

По думите му в България съществува сантименталност по отношение на Македония, която в никакъв случай не е продуктивна. 

Очаквайте видео с пълния разговор.