Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

13 млн. лева ще струва изграждането на транспортен коридор номер 8 в българската му част

Ползите от трасето ще са повече от значими, убедени са от областната управа на Перник

01.08.2017 | 20:41 Редактор: Мария Аладжова
13 млн. лева ще струва изграждането на транспортен коридор номер 8 в българската му част

Договорът за добросъседство между България и Македония поставя солидна основа за реализацията на Транспортен коридор номер 8. В това е убедена областният управител на Перник Ирена Соколова, коя бе гост в предаването "Денят ON AIR".

"Железопътното трасе между България и Македония е ново начало в отношенията между двете страни. Трасето на коридор номер 8 и претенцията на този коридор е да свърже Адриатическо и Черно Море, т.е. да тръгне от Албания, да мине през Македония и да стигне в София. Безспорно икономическите ползи ще бъдат повече от значими", посочи Соколова.

Длъжността ѝ в областната управа на Перник предполага да бъде организатор на издаването на актове "държавна собственост", които са на терените под железопътната линия, разясни тя.

13 млн. лева е сумата, която ще бъде разходвана за изграждането на трасето на българска територия, а самият проект за коридора се осъществява по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Жп линиите ще бъдат две с разклонение в Перник - едното ще бъде с възможност за движение на влак със 160 км. в час, а другото - със 130.

Проектът предвижда участъците, където минават линиите, да бъдат обезопасени с ограда, обезопасяване ще има и на гарите.

В ефира на Bulgaria ON AIR Соколова съобщи и за наличието на нови текстове в Наказателния кодекс, с които ще се инкриминира незаконният добив на въглища в страната. В частност проблемът засяга Перник - през юни жители на квартал "Рудничар" за пореден път се оплакаха, че нерегламентираното копаене с цел добив при тях е ежедневие и изразиха опасения, че къщите им ще се срутят.

Текстовете вече са факт и остава депутатите да гласуват поправките в рамките на следващата парламентарна сесия, обяви Соколова.