Борисов: Договорът с Македония е само за добро, не е срещу никого

Резултатите ще бъдат видими след 10 години, отбеляза българският премиер

01.08.2017 | 15:29 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Договорът с Македония е само за добро, не е срещу никого

След 10 години резултатите от договора ще бъдат видими за двете държави. Този договор не е насочен срещу никого от нашите съседи, а само като перспектива на двете държави. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов веднага след подписване на Договора за добросъседство между България и Македония.

Според министър-председателя двата подписани меморандума за развитието на транспортните връзки между София и Скопие, както и за сътрудничество в областта на природния газ, са изключително важни.

"Транспортният коридор "номер 8" е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз за присъединяване всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и да развива туризма с всяка една от другите", каза още Борисов и допълни, че за ЖП линията между България и Скопие ще бъдат заделени 250 млн. евро.

Според българския премиер реакцията на ЕК ще бъде положителна, тъй като двете държави са стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало.

"Предполагам, че днес от ЕК ще има прессъобщение дали подкрепя подобни действия или не", отбеляза Борисов. 

"С колегата Зоран Заев сме от две различни европолитически семейства - той е от ПЕС, аз от ЕНП. Критикари винаги ще има. Критики имаше и в България. Днешният договор има добра перспектива. Не е насочен срещу никой, той е само за добро", каза още българския премиер.

Подписването на договора показва, че там, където има политическо желание и идея за прогрес, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческа стъпка заедно напред. Затворихме въпроси, с които недвусмислено направихме пътя за сътрудничество между нашите страни", коментира от своя страна Зоран Заев. 

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR|)