Московски: Ще работим да няма загуба на средства по ОП „Транспорт“ и през 2015

През 2014 не била допусната загуба, въпреки че имало известен критичен момент, коментира министърът

22.01.2015 | 12:29 Редактор: Мариета Иванова
Московски: Ще работим да няма загуба на средства по ОП „Транспорт“ и през 2015

Ще бъде направено всичко възможно да не бъде допусната загуба на средства по ОП „Транспорт“ и към  2015, обеща транспортният министър  Ивайло Московски при откриването на Годишния отчет за напредъка на Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) 2007 – 2013, съобщава БТА.

По думите му това означава да се усвоят около 600 млн. евро, което според него е голямо предизвикателство за ведомството и бенефициентите.

Министърът подчерта, че през предходната година не е била допусната загуба на средства по програмата въпреки определен критичен момент.

Договорен е целият наличен ресурс по програмата, разплатени са над 1,5 млрд. евро, или 71-72 на сто от обема на всички средства от програмата.

Почти 1,1 млрд. евро вече са възстановени към националния бюджет от Брюксел, каза министърът.

Общо 22 инвестиционни проекта се финансират по програмата, като седем от тях са завършени, вече са изградени и рехабилитирани над 250 километра жп линии, повече от 150 километра магистрали са пуснати в експлоатация.

Сега се работи по общо 15 големи проекта, сред които са магистралите "Струма" и "Марица", столичното метро. Ще направим всичко те да бъдат завършени в срок, заяви министърът.