ЕК одобрила ОП „Транспорт“ за следващия програмен период

В периода 2015-2020 ще бъдат вложени 4 млрд. лв. евросредства в инфраструктурата у нас, зави премиерът

19.12.2014 | 10:43 Редактор: Мариета Иванова
ЕК одобрила ОП „Транспорт“ за следващия програмен период

След срещата си  с  председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерът Бойко Борисов съобщи, че е одобрена още една оперативна програма за следващия програмен период – „Транспорт“, съобщават от правителствената пресслужба.

„Само за 10 дни работа на кабинета можем да кажем, че само днес близо 4 млрд. лв. отиват за инфраструктурата на България“, посочи премиерът Борисов.

Той заяви, че според новата програма 800млн.евро са предназначени за пътища и като пример даде магистралите „Струма“ и  „Хемус“ и тунела под Шипка.

За софийското метро са предвидени 400 млн. евро и 1 млрд. и 600 млн. лв. за железниците. Министър-председателят обясни, че АМ „Хемус“ сега се финансира до Ловеч, след това ще започне и вторият етап. Той заяви, че на АМ „Струма“ се финансира целия ЛОТ, също така тунела под Шипка.

Борисов благодари на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е удържал на думата си и „това, за което се разбрахме при предишното ми посещение е вече факт“.  

Той допълни, че призовава реформаторите и другите колеги, с които работи да не се подвеждат по лобистки интереси и да объркват държавата.

„Много съм сериозен, много съм отговорен и ако някой от моите хора прекали, го пращам да се извини, но в случая са изцяло в грешка и ги моля да се поправят“, заяви министър-председателят.