Турция се опитва да балансира между отделните групировки, смята проф. Чуков

Ердоган е заложил на карта политическото си бъдеще със свалянето от власт на сирийския лидер Башар Асад

23.09.2014 | 10:30 Редактор: Ирина Георгиева
Турция се опитва да балансира между отделните групировки, смята проф. Чуков

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заложил на карта политическото си бъдеще със свалянето от власт на сирийския лидер Башар Асад и предпочита този буфер, пред това Асад да се върне в Северна Сирия. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването Денят Он Ер. Според него в момента Турция се намира в изключително интересни взаимоотношения.

Турция използва всички средства, за да освободи дипломатите си, които бяха държани в плен 3 месеца от Ислямска държава, заяви проф. Чуков. По негови думи страната се опитва да балансира между отделните групировки, които действат.

"За пръв път в Ирак, Ислямска държава използват хора, за пръв път имат химическо оръжие, което отново подсказва, че битката ще бъде много тежка и много трудна и тези хора, чийто гръбнак са бившите военни от армията на Саддам Хюсеин очевидно нямат намерение лесно да се предадат." - обясни проф. Чуков.

Огромна част от воюващият контингент в Ислямска държава са чужденци, в това число европейци и американци. подчерта Чуков.

"Ситуацията е изключително интересна и е поредното доказателство, че Турция е в сложен лабиринт от взаимоотношения с групировките, които воюват в Северна Сирия.

Наистина там пъзелът е невероятен.

Турция използва своя инструментариум, за да спаси своите дипломати.

Това, което се случи с турските дипломати, освобождаването и, е акт на "добра воля" на т.нар. халиф, Абу Бакр Ал-Багдади към своя покоен заместник, Хаджи Бакр, който бе убит в началото на годината от фронта Нусра....

Турция няма интерес този вакуум, оставен в Северна Сирия отново да бъде завзет от сирийските правителствени войски. Още по-малко от Иран, а най-малко от кюрдите.

Поради тази причина много ясно се опитват да балансират между отделните групировки, които действат там - било Ислямска държава, било Нусра, която е много по-близка" - каза в коментара си проф. Чуков.

Пълният коментар в следващия видео материал: