КЕВР: Възможно е поевтиняване на топлата вода

Топлата вода може да поевтинее с до 10% от април, обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране

21.03.2015 | 13:07 Редактор: Георги Стоянов
КЕВР: Възможно е поевтиняване на топлата вода

Топлата вода може да поевтинее с до 10% от април, обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БНР.

Това става възможно заради намаляването на цените на природния газ за второто тримесечие на годината, което се очаква да бъде най-малко с 13%, каза председателят на регулатора Светла Тодорова.

Още по темата

„В малка част ще остане към топлофикациите и в много по-голяма част отива към крайните потребители. За всяка една централа процентът остава различен, но може да стигне и до 10%”, коментира тя.

Ако НЕК и Електроенергийният системен оператор не поискат промяна на цените си от юли, това би било облекчение за цялата система, каза още Светла Тодорова. Тя обаче изрази съмнения дали това ще стане.

„Декларациите са едно нещо, а реалните заявления са друго нещо. Аз не знам как едно дружество може да каже - на мен тази цена ми е достатъчна, обаче направете друго в системата. И все пак дружеството предлага това, което смята, че е необходимо за неговата собствена работа. Не ми звучи много сериозно предложение на НЕК, с което се казва какво да се направи с други дружества. Ако те действително могат да работят при тези цени и при тези обстоятелства, които важаха и в досегашния период, това е чудесно. Просто би било голямо облекчение за системата”, посочва Тодорова.

От Комисията коментираха още, че не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на последните бедствия, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април.

Предложението на "Булгаргаз", възприето от работната група на регулатора, е за намаление на цената на синьото гориво с над 13%, в сравнение със сега действащата цена.