Еленко Божков: Разделянето на КЕВР на два състава ще затрудни работата

Председателят на комисията, икономист и юрист ще заседават и при двата състава, посочи още бившият член на ДКЕВР

04.03.2015 | 12:34 Редактор: Мариета Иванова
Еленко Божков: Разделянето на  КЕВР на два състава ще затрудни работата

Разделянето на два подсъстава на Комисията за енергийно и водно регулиране ще затрудни дейността на регулатора, коментира за Bulgaria On Air бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. Той посочи, че разделението има основна цел да се обърне повече внимание на регулациите във ВиК сектора, за който преди оставало малко време.

Според него обаче, в промените в Закона за енергетиката е заложено председателят на КЕВР, икономист и юрист да заседават и в рамките на двата състава, което по думите му няма да подобри експертната работа на регулатора. Божков изтъкна, че по-доброто решение според него, е било да се назначат повече подуправители.

Той припомни още, че промените в Закона за енергетиката са били внесени от служебното правителство с намерение да се подобри независимостта и прозрачността в работата на Комисията „като се направи така, че нейният състав и председател да се избират от Народното събрание“.

Впоследствие при избора на новото НС и след отчитането на състоянието на енергийния сектор се е наложило да се приемат няколко пакета от мерки между първо и второ четене на промените.

Чуйте какво още заяви Еленко Божков от видео файла.