Ако газовият хъб във Варна е изгоден, ЕС ще го финансира: Бузек

07.01.2015 | 17:12 Редактор: Кремена Кръстева
Ако газовият хъб във Варна е изгоден, ЕС ще го финансира: Бузек

Трябва да се преценят ползите от евентуално изграждане на газов хъб във Варна. Това мнение изрази председателят на Комисията по енергетика в Европарламента Йежи Бузек пред Кремена Кръстева от телевизия България он ер.


Още по темата

Европейският съюз ще финансира изграждането на газов хъб във Варна, ако това е изгодно за съюза, категоричен е полският евродепутат и бивш председател на Европейския парламент.

Председателят на енергийната комисия в Европарламента Йежи Бузек е категоричен, че енергийната сигурност на ЕС зависи от три мерки.

Първо, използването на всички енергийни ресурси на територията на Общността, но при спазване на екологичните изисквания.

Второ, изграждането на общ енергиен пазар, но на принципа, по който е създаден Шенген, който ще подкрепи държави с проблеми с газовите доставки като България, например.

Трето, но не на последно място, Бузек повтори тезата за диверсификация на енергийните доставки.

Според Йежи Бузек прекратяването на проекта Южен поток ще даде тласък на процеса на диверсификация на източниците на енергия.

По думите му това ще подпомогне и изграждането на общ енергиен пазар.

Евродепутатът смята, че трябва да се развиват новите технологии за производство на енергия, за да се ограничат колкото е възможно повече разходите за нейното добиване.

Йежи Бузек коментира и чувствителната тема за добив на шистов газ.

Според него Европа не може да повтори шистовата революция на САЩ, но подобен добив трябва да става само при спазване на екологичните изисквания.

Чуйте интервюто във видеото.