Въпросът с Южен поток е приключен-Небензя

31.12.2014 | 11:22
Въпросът с Южен поток е приключен-Небензя

/Снимка: Газпром/

Русия се е отказала от строителството на Южен поток и към днешна дата въпросът е приключен, каза в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи Василий Небензя.

„Към момента, както знаете, въпросът е приключен, за което ясно и точно обяви президентът на Русия. Твърде дълго чукахме на затворени врати и когато най-накрая разбрахме, че не искат да отворят, бе взето решение проектът да бъде приключен, защото няма смисъл да наливаме в морето милиарди инвестиции“, каза Небензя.

След отказа на Москва от проекта „изведнъж започнаха да се чуват гласове от Брюксел, от страните, които се противопоставяха на реализацията на проекта, че те и самият Брюксел не са възразявали срещу строителството на Южен поток при условия да се спазва Третия енергиен пакет“, добави Небензя.

„Искам да кажа като човек, който е запознат с темата как протекоха събитията: в действителност ни поставиха препятствия за реализацията. Настъпи момент, когато разбрахме, че е просто безсмислено да продължаваме“, каза зам.-министърът.

В интервюто за РИА Новости Небензя казва още, че няма основание да се говори за изолация на Русия, защото страната успешно развива търговско-икономически отношения „с тези страни, които не нарушиха националните си интереси, за да удовлетворят чужди геополитически амбиции“.

„Откриват се перспективи за значително увеличение на търговския стокообмен със страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

Зам.-министърът добави, че Русия е готова „с всички да води диалог на основата на равноправието, уважението и взаимния интерес“.

На 29 декември Газпром съобщи, че е подписал договора с Eni, Wintershall и EDF за придобиването на останалите 50% от акциите в South Stream Transport от миноритарните собственици. В съвместната проектна компания, създадена за строителството на морския участък на Южен поток Газпром държеше половината дялове /50%/, Eni – 20%, а немската и френската компания – по 15%.