Камен Колев: Стопирането на пенсионната реформа задълбочава проблема

Изтеглянето на средства от частните фондове към НОИ ще обезкръви икономиката, коментира заместник-председателят на БСК

16.12.2014 | 11:26 Редактор: Мариета Иванова
Камен Колев: Стопирането на пенсионната реформа задълбочава проблема

Стопирането на пенсионната реформа за втора поредна година ще задълбочи проблема, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на БСК Камен Колев. Повод за думите му стана подписаното в неделя- 14 декември, споразумените между правителството и синдикатите, в което е заложено замразяване на пенсионната възраст от 2015. Колев коментира, че отлагайки сега решението за вдигане на пенсионната възраст, ще доведе до това, че след година или две ще бъде  направено с много по-голяма стъпка от предлаганите сега няколко месеца.

Заместник-председателят на БСК посочи още, че работодателите са били изненадани от сключеното споразумение, още повече, че в рамките на няколко правителства в  Консултативния съвет към Министерството на труда и социалната политика с участието на всички заинтересувани партньори, включително и синдикати, са били разработени няколко варианти за повишаване на пенсионната възраст и не се е разглеждал вариант за отлагането на решението.

Колев коментира и друго предложение, заложено в споразумението- а именно възможността за избор на родените след 31 декември 1959 година да избират между НОИ и частните осигурителни фондове за вноските си за допълнително осигуряване.

Той посочи, че това също не е обсъждано по време на срещите на Консултативния съвет. „Подходът е съвсем различен при осигуряването в частните фондове и в обществено осигуряване. Ако става дума за изтегляне на събраната сума от 7-8 милиарда- това е невъзможно, защото тези пари са вече вложени в икономиката, това означава обезкръвяване на икономиката, изтегляне на средства от икономиката, фалит и безработица и тежки последици за икономиката. Ако говорим за това оттук нататък – на тези след 1959 година  да им се даде това право да избират – това също е една сериозна промяна, която засяга плановете на частните пенсионни фондове и направените от тях калкулации за очакваните активи. Това ще повлияе на техните разчети“, коментира Колев.

Заместник-председателят на БСК коментира и проектобюджета за 2015. По думите му заложеният ръст от 0.8% е реалистичен, предвид спада в цената на петрола и дефлационните процеси в икономиката. Тези фактори по думите му ще намалят вноските в бюджета и „оттам съответно приходите и може би и темпа на икономически растеж.“

„Това което е заложено като икономически растеж, изглежда   реалистично на фона на тези последни развития. Да не забравяме, че ЕК съвсем наскоро промени прогнозата за растежа на 0.6%, спомняте си преди месеци на различни финансови институции беше 1.5 – 1.6. Това, което е заложено като прогноза е 0.8% от нас, но с оглед на дефлацията, която ще завладее първите месеци и ще намали проходите, може би изглежда реално“, коментира Колев.

Ревизираните данни на БНБ за чуждестранните инвестиции у нас Колев коментира като отбеляза, че отчетеното понижение не означава отлив на инвестиции.

Корекцията надолу се „дължи на методиката, която всъщност отчита предоставените взаимни средства от майките на дъщерни дружества или клоновете им тук в България. В момента тези пари се връщат обратно“. Лошата новина от данните на БНБ по думите му е, че няма инвестиции на зелено. - „Има известни инвестиции, които са на печалба- на вече изградени дружества, но инвестициите на зелено са недостатъчни и те са в 6-7 пъти в сравнение с тези, които наблюдавахме преди 6-7 години“, коментира Колев.