Хаос в пенсионната система, очакват от Асоциацията на частните пенсионни фондове

От натиск върху осигурените да изберат държавния фонд пред частните се опасяват в Асоциацията

16.12.2014 | 09:50 Редактор: Мариета Иванова
Хаос в пенсионната система, очакват от Асоциацията на частните пенсионни фондове

Няколко неща са притеснителни в идеята да се прехвърлят пари от частните пенсионни дружества в държавния фонд, но преди всичко проблемът е за съдбата на парите на осигурените, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев. По думите му възможността  родените след  31 декември 1959 да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло само в Държавното обществено осигуряване ще създаде хаос в системата и ще разруши доверието. Нещо повече- според него тези хора ще бъдат лишени от допълнителна пенсия в бъдеще.

Абаджиев предположи, че ако предложението бъде прието, ще има различни форми за натиск върху осигурените в частните фондове лица да изберат държавния фонд. Той поясни, че поправките предвиждат свободен избор само един път.

Или- ако един млад човек, който стъпва на пазара на труда, не е взел решение в кой фонд да избере – частния или държавния, остава завинаги в държавната обществена система автоматично. Изборът се дава само веднъж, после не може да се промени, каза Абаджиев.

Председателят на БАДДПО посочи, че вторият стълб е част от системата, защото осигурява допълнителна пенсия на хората. - „А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат”, посочи той.

Според експерта проблемите на първия стълб не трябва да се прехвърлят към втория – а именно ниските доходи, ниските вноски и дефицита. Не е редно и да се противопоставят двете неща, които са едно цяло, защото те са част от единната система, каза още Абаджиев. Той допълни, че за да могат хората да разчитат на достойни пенсии в бъдеще, трябва да работят и трите стълба на пенсионното осигуряване, а не да се ликвидират.

По думите на Абаджиев няма точни разчети за сумата, която ще се прехвърли евентуално от втория стълб към първия. Той коментира, че тези 7 млрд. лв, които са натрупани във втория стълб, са инвестирани в икономиката и парите работят за хората и се връщат по сметката им. Освен това доходността по тези сметки е над 6%.

Ще се наложи фондовете да продават активи, ако се наложи това прехвърляне, каза още той и допълни, че голяма част от ресурса е инвестиран в дългосрочни инструменти.

Абаджиев изрази надежда, че идеята ще отпадне. Той съобщи за приета от асоциацията декларация, която ще бъде връчена на партиите с обяснения за последствията от това решение. Абаджиев предложи най-малкото промяната да бъде отложена за решение заедно с пакета от мерки за промени в пенсионната система до края на март, а не сега изведнъж и изненадващо.