Димитър Шуйцов: ОПЕК няма проблем с понижението на цената на петрола

Отражението върху икономическия растеж като цяло ще е по-скоро положително, коментира анализаторът

15.12.2014 | 12:17 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Шуйцов: ОПЕК няма проблем с понижението на цената на петрола

Петролът може да продължи да пада и настина да достигне до 40 долара на барел, както са посочили от Саудитска Арабия и ОПЕК, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансовият анализатор Димитър Шуйцов. По думите му ОПЕК няма проблем цената на петрола да пада, „защото това им освобождава нови пазари“.

Той допълни, че по този начин от пазара ще отпаднат производителите, чието производство е по-скъпо. - „Дори САЩ могат да отпаднат, тъй като производството от шисти е доста по-скъпо в сравнение с това от конвенционални източници“, коментира експертът. - „Себестойността на производството от конвенционалните находища достига дори 6-7 долара за барел и, така да се каже, може да си позволят още понижение на цената“, посочи Шуйцов.
 
На въпрос на водещия Иван Нончев дали САЩ използват влиянието си и понижението на цената на петрола като геополитическо оръжие, за да дестабилизират Русия, финансовият анализатор коментира, че „това несъмнено е фактор“. Експертът допълни, че вече е видим резултатът от действията в тази посока, предвид факта, че „енергийните ресурси са основен източник на доходи за Русия“. - „В последното тримесечие стана ясно, че Русия е влязла в сериозна рецесия, което  не се беше случвало скоро. Но това е монета с две страни и малко или много и САЩ са засегнати“, коментира  Шуйцов.

По отношение на наложените от САЩ и ЕС санкции срещу Русия финансовият анализатор коментира, че потърпевши ще са по-скоро европейските страни, доколкото над 30% на всички енергийни доставки на Стария континент идват от Русия и доколкото цената на газа не пада  толкова бързо, колкото на петрола.

Шуйцов посочи, че вече е видим и негативният ефект от обезценяването на рублата, „тъй като Централната банка на Русия вече използва една голяма част от валутните си резерви, за да стабилизира валутата, а имаше дни, в които анализатори коментираха, че банката излива милиарди евро и долари в икономиката, като по този начин  изкупува рубли, но въпреки това  рублата продължава да се обезценява. т.е. те досега не успяват да противодействат на този спад“.

Влиянието от обезценяването на рублата върху европейските пазари по думите му е свързано основно с компаниите, които имат  търговски отношения с Русия и „които ще излязат на загуба, тъй като не могат да конвертират рублите, които имат в долари или евро и това прави изключително неизгодно тяхното присъствие на пазара“.

Според Шуйцов понижението на цените на петрола ще има по-скоро положителен ефект върху икономическия ръст в световен мащаб, тъй като  поевтиняването ще доведе до задържане на няколко трилиона долара в други сектори. - „Това означава, че те ще имат възможност да преразпределят средства и в това по-скоро ще доведе до ръст“, посочи финансовият анализатор.