Калфин не вижда причина за отлагане на вдигането на пенсионната възраст

Ако стъпката не бъде направена, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, пише социалният министър във Facebook

14.12.2014 | 11:14 Редактор: Мариета Иванова
Калфин не вижда причина за отлагане на вдигането на пенсионната възраст

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 1 до 3 месеца на година за голяма част от  работещите през следващите десетилетия е съвсем поносимо, пише в официалния си профил във Facebook вицепремиерът и министър по социалната политика Ивайло Калфин.

„Предлагам това да се случи на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа - над 25 години. В някои случаи тази възраст ще се случи за младите, които още не са започнали трудовия си стаж”, отбелязва още на профила си министър Калфин.

Предложеното увеличение е в комбинация с възможността за по-ранно пенсиониране при желание.  Неговото мнение е, че „този механизъм ще облекчи много български граждани” и допълва, че има принципно съгласие на социалните партньори като сред оспорваните въпроси е дали това увеличаване да започне от 2015 или то 2016 година.

Калфин отбелязва още, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим. – „Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота. Ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски. Или пък да "гарантираме" мизерните пенсии”.