Ивайло Калфин: Обсъждат се различни варианти за пенсионната реформа

Липсата на желание за ангажимент за стабилизиране на пенсионната система води до мизерни пенсии

12.12.2014 | 16:53 Редактор: Ирина Георгиева
Ивайло Калфин: Обсъждат се различни варианти за пенсионната реформа

Липсата на желание да се ангажираме със стабилизиране на пенсионната система води до мизерни пенсии, не бих подкрепил нещо подобно. Това заяви в кулоарите на НС вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БТА.

"Бих подкрепил разумен диалог, в който търсим дългосрочните решения, които са поносими за хората и които все пак гарантират 
повече самостоятелност и повече възможности на пенсионния фонд. Миналата година пенсионната възраст е замразена с аргумента, че 2014 г. ще се направи нещо. Нищо не е направено. Сега със същия аргумент да направим същото е неубедително." - коментира Калфин. 

Министърът отбеляза, че се обсъждат различни варианти за пенсионната реформа.

"Говорим за пенсионна възраст, категории труд, осигурителни вноски, по-добра събираемост на приходите в ДОО, участие на капиталовите схеми на частните пенсионни фондове. Това е комплекс от въпроси, които обсъждаме. Ще потърсим някаква
комбинация." - каза той. 

Попитан за алтернативния бюджет с повече социални плащания, който предлагат от "БСП лява България" Ивайло Калфин заяви:

"Ние се борим с алтернативния бюджет от 2014 г. и 3.2 млрд. лв. дефицит и ако има намаление на разходите следващата година, то е заради лош бюджет за тази година. Нека да се справим с него". 

Калфин каза, че ще съжалява, ако няма съгласие по предложението за увеличаване с два месеца на възрастта за пенсиониране. 
По повод недопускането му да участва в мрежата на социалните министри от ЕС, Калфин заяви, че това не е в интерес на държавата и "очевидно председателят на ПЕС е изразил мнение, че не трябва да участвам".

"Аз повечето от тях ги познавам, работим от години", коментира Калфин и допълни: "Ще си свърша работата и ще говоря с всички тези министри, но много по-ефективен бих могъл да бъда, ако не е това безсмислено запъване".

Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми в европейските институции, коментира още той.